Jonas Källman: ”Sverige behöver komma till EM”

I kväll tar Sverige emot Polen i Malmö Arena. Och på söndag är det returmöte i Gdansk-Sopot.

Om Sverige vinner de båda matcherna så är man klara för EM. Atlético De Madrids rutinerade vänstersexa, Jonas Källman ,finns med i laget som ska ta Sverige till EM-slutspel.

Image

Hur ser du på matcherna mot Polen?

– Vi har jättegoda chanser. Polen är ett jättebra lag. Det har vi fått känna på, vi har förlorat mot dem och vunnit mot dem. Vi måste spela bra om vi ska vinna.

– Om vi vinner hemma och borta mot Polen så är det klart. Så länge vi inte klantar till det mot Holland eller Ukraina, säger Jonas Källman till Handbollsbloggen.

I Atlético De Madrid spelar även polske Mariusz Jurkiewicz.

– Det är en bra spelare. Han spelar kanske lite mer försvarsspel i Atletico, men han kan även spela i anfallet. En komplett spelare, är Jonas omdöme om lagkamraten.

Har ni snackat något om kvalmatcherna?

– Nej ingenting än så länge. Det brukar inte vara något särskilt. Handbollen är så pass liten och det är inte så jättemånga lag. Man möter sina klubbkamrater många gånger i de olika landslagen.

Inga pikar eller psykningar?

– Efter matcherna kan det vara det i sådana fall, när man kommer tillbaka. Men samtidigt vet man att det är så pass många matcher och man förlorar kanske nästa gång – då får man tillbaka allt. Så det är bättre att hålla tyst och ha ett litet leende på läpparna.

”Jag vill hjälpa Sverige till EM, sen får vi se”

Före OS flaggade Jonas Källman för att det kunde bli hans sista turnering i landslaget. Men landslaget tog silver och Källman fortsatte.

Innan OS var du tveksam till en fortsättning. Blev OS en nytändning?

– Nytändning vet jag inte. Jag vet vad jag vill. Jag kör de här EM-kvalmatcherna.  Sverige behöver komma till ett EM.  Jag vill hjälpa laget att ta den där EM-platsen, sen får vi se.

”EM är oerhört viktigt för svensk handboll”

EM 2014 spelas i handbollstokiga Danmark. Ettan och tvåan, samt den bästa trean från de sju kvalgrupperna spelar EM i januari. Totalt deltar 16 nationer, Danmark är direktkvalificerade.

Hur viktigt är det för intresset är det att ta sig dit?

– Det är oerhört viktigt för svensk handboll. Hade vi haft ett VM efter OS så hade det varit större mediebevakning. Tyvärr blev det inte så och intresset gick ner igen. Förhoppningsvis så går det upp igen.

Näst efter fotbollen så är handbollen störst i Danmark. Och räkna med att hela landet kommer att vara revanschsuget efter fadäsen mot Spanien i VM-finalen.

– EM kommer att bli jättestort. Nu har Danmark fått en jävla uppsving de senaste åren och det kommer säkert att bli ett fantastiskt bra mästerskap, Danmark kommer att organisera det jättebra.

– Sen så är Danmark ett rätt så litet land, så man kan åka runt och se matcher i de olika grupperna. Det kommer att bli en bra handbollsfest. Sverige ligger nära och det kommer säkert komma mycket svenska supportrar också.

Men hur mycket lockar det för dig att spela där/då?

– Nu vill jag bara hjälpa Sverige till EM i Danmark och sen så får vi se helt enkelt. Jag koncentrerar mig också på klubblaget som är oerhört viktigt, sen får vi se vad som händer.

Du har inte tagit något fast beslut?

– Nej, det har jag absolut inte gjort. Jag börjar komma upp till åren och situationen som jag har med klubben är lite känslig just nu också. Vi får se helt enkelt.

Hur känns kroppen annars?

– Den känns rätt okej. Fördelen med att spela i Atlético de Madrid är givetvis att man spelar 15/15 (spelar 15 minuter, vilar 15 minuter). Man spelar jäkligt sällan 60 minuter. Det är klart att det märks. Jag känner mig rätt så sliten – men samtidigt känner jag mig rätt så fräsch och peppar, peppar ta i trä så har jag inte haft några större skador denna säsong. Det känns riktigt skönt och jag försöker ta hand om min kropp så att jag kan spela ett antal år till.

Truppen mot Polen, samt mer information om EM-kvalet hittar du här.

Matchen startar 19:10 och sänds i TV4 Sport.

Jonas Källman med klubbkamraten Mariusz Jurkiewicz. Ikväll ställs de mot varandra.

Jonas Källman med klubbkamraten Mariusz Jurkiewicz. Ikväll ställs de mot varandra.

Jonas Källman under en ligamatch mot Sagunto.

Jonas Källman under en ligamatch mot Sagunto.

Jonas Källman spelar sällan 60 minuter. "Fördelen med att spela i Atlético de Madrid är givetvis att man spelar 15/15"

Jonas Källman spelar sällan 60 minuter. ”Fördelen med att spela i Atlético de Madrid är givetvis att man spelar 15/15”

Det här inlägget postades i Internationell handboll, Landslaget och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s