Matchrapport Fertiberia Puerto Sagunto – BM. Aragón 29-34

På lördagen var jag på plats i Sagunto, utanför Valencia. Där fick jag se hemmalaget förlora med fem bollar mot BM. Aragón från Zaragoza.

Matchen: 3/5 handbollar

Det är en stor skillnad på lagen i Liga Asobal. Barcelona och Atletico Madrid tillhör världstoppen. Sedan finns det två-tre till topplag som är bra, som Aragón. Resten av lagen skulle få det tufft i Elitserien. Sagunto pakerar i nedre halvan av tabellen och håller ingen vidare klass. Anfallsspelet saknade spets och försvaret var svagt. Man såg tidigt att Aragón var vassare. Men hemmalaget kämpade matchen igenom och hängde på bra i första halvlek – som slutade 13-14.

I andra halvlek lade gästerna i en högre växel och ryckte ifrån till 13-16. Efter det fick Sagunto slita hårt för att komma i kapp – vilket de lyckades med. Ställningen var 20-20 med tjugo minuter kvar av matchen. Efter det gjorde Arágon ett nytt ryck och hemmalaget orkade inte resa sig.

Kvalitén var ojämn. En del briljanta mål blandades med enkla misstag. Sagunto hade svårt att få igång ett bra anfallsspel. Däremot var de skickliga på att kontra. Zaragoza-laget var jämnare och gjorde en del riktigt snygga mål. Exempelvis gjorde Demetrio Lozano Jarque en snygg kullager-fint och stänkte upp bollen i krysset.

Båda lagens målvakter var bleka. Hemmalagets David Bruixola Torres räddade endast 24 procent av skotten. Richard Kappelins forne konkurrent Daniel Arguillas Alvarez var inte mycket bättre – han tog 12 av 41 skott, vilket är 29 procent.

 Spänning: 2/5

Den första halvleken var jämn och jag trodde att Sagunto skulle kunna skrälla. Bland annat satte man 13-14 i den första halvlekens sista sekund. Det hjälpte föga.

Aragón, son av Arathorn,  var  för starka. Med tolv minuter kvar ledde gästerna med 25-21 – och matchen var avgjord.

Stjärnor 3/5

Zaragozagänget hade ett par riktigt vassa spelare. Främst Demetrio Lozano Jarque, som har spelat i Barcelona och Kiel. Den 37-årige vänsternian har en imponerande meritlista: med 1 VM-guld, 3 EM-silver och 3 OS-brons. Han spelade inte så mycket mot Sagunto – men blixtrade till ett par gånger och landade på 4 mål. Den runde Lozano överglänstes dock av den 16 år yngre Carlos Molina Cosano – som gjorde fem mål.

Alex Dujshebaev Dovichebaeva, talangfull son till fadern Talant Dujshebaev gjorde också en bra match och kan nå långt. Víctor Vigo Cerpe (7 mål) imponerade också, samt försvarsbjässen Javier Garcia Rubio.

Sagunto hade inte särskilt många som stack ut. Men Mirko Milasevic och Iker Serrano Matias – som gjorde fem mål vardera var bra.

Arenan 3/5

Läget var inge speciellt, en ganska liten arena nära en stormarknad och en stor väg. Men formen och den gröna färgen gör den lite roligare. Kapaciteten är 1500 åskådare. Ganska liten med andra ord. Men man kommer nära planen och utformningen gör att det blir bra tryck. Den var i ganska bra skick. Inte ny, men inte alls nedgången.

Stämning 2/5

Hallen var välfylld men inte fullsatt. När jag kom dit kändes det lovande. Hemmafansen bjöd på ett snyggt tifo, med en stor flagga och konfetti. Klacken var liten, max tio personer. Tyvärr försökte de kompensera storleken med allt möjligt. Eller vad sägs om följande:

  • En trumma
  • Tre megafoner (som bland annat spelade upp polissirener)
  • Huligantutor/båthorn

Less is more. De förstod inte det. Polissirener blandades med trummor, tutor och megafoner. Nej det blev bara pinsamt. Långt ifrån någon riktig klack – där sången står i centrum. Men de lyckades i alla fall skapa ett rejält oljud när Aragón hade bollen. Och de höll igång matchen igenom. Men det hjälper inte – det var alldeles för mycket apparater och för lite äkta stämning.

Bortaklacken lyste med sin frånvaro. Men jag såg några gubbar med Aragón-halsdukar.

Den övriga publiken? De hängde på ibland, det var inte sämre än den genomsnittliga svenska sittplats-publiken. Ett plus för gubbläktaren bakom målet, som gestikulerade på spanskt vis så fort domaren blåste emot Sagunto.

… Tack till Jarmo Mänty och hans blogginlägg BM Aragón – ”Vicka ä dä?”. Det hjälpte mig med en del fakta.

… Fler bilder dyker upp imorgon.

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s