Gästblogg: Hammarby, underdogen som kan skrälla sig hela vägen till slutspel

Inför starten av årets elitserie i handboll tippades Hammarby som trea från slutet av tränarkåren. Bara nykomlingarna Skånela och Irsta/Västerås spåddes få en sämre placering. Med i stort sett samma trupp som den som förra året klarade kvalserien med ett nödrop var det inte många som trodde att laget skulle ha något med slutspelsstriden att göra, men just nu innehar söderlaget faktiskt den åttonde och sista slutspelsplatsen med tre poängs marginal ner till Redbergslid. Trots att man liksom gått och väntat på det där raset så har Hammarby fortsatt att kämpa till sig uddamålssegrar. Hela åtta (!) stycken matcher har laget vunnit med två mål eller mindre, vilket säger något om karaktären som finns i det här laget. I många av dessa matcher har Bajen dessutom legat under i stora delar av matchen, men vänt på steken i slutskedet.

Ikväll befann jag mig på plats i Eriksdalshallen och bevittnade ännu en sådan där magisk ”Bajenvändning”, när Hammarby tog emot Guif. Underläge med två mål för de grönvita med drygt fem minuter kvar. Guif anförda av en röd armé som upptog en halv läktare hade bollen i sin ägo, och hemmalaget hade en man utvisad. Hemmapubliken började så smått misströsta och intensiteten på läktaren minskade successivt. Guif tar avslut från nio meter, men den för dagen utmärkte Daniel ”Svesse” Svensson i målet gjorde en av sina dussintal räddningar. Därefter fick Bajen vind i seglen igen och publiken, samt den alltid lika entusiastiske speakern Kitte Hållén, började återigen elda på spelarna. Med lite tur och en hel del skicklighet lyckades laget vända matchen och avgöra när det bara återstod ett par sekunder.

Fortfarande har jag visserligen svårt att känna det där lugnet i kroppen och vågar inte ta ut någon slutspelsplats i förskott på något sätt än, men en sådan här säsong måste bara sluta med slutspel. Är sju uddamålssegrar till en så vågad gissning?

Det är lite intressant att betrakta säkerhetsarrangemanget kring en handbollsmatch som denna. Efter slutsignalen sprang en euforisk Hammarbysupporter ut på plan och började omfamna de svettiga spelarna en efter en. Säkerhetsvakten gjorde ett litet infall att ingripa, men bestämde sig sedan för att låta supportern fortsätta sina upptåg. Ska bli intressant att se om detta kommer toppa Aftonbladets nätupplaga imorgon.

Henning Mårtensson

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Gästblogg: Hammarby, underdogen som kan skrälla sig hela vägen till slutspel

  1. Kalle skriver:

    Hej. En liten notis, guifs supportrar tog upp ungefär en femtedel av långsidan, inte en halv läktare.
    Supportern du talar om är känd av samtliga som arbetar i säkerhetsorganisationen, han utgör inte ett hot mot någon. Beslutet att släppa honnom vidare var således ett avgörande som rotade sig i personkännedom.

  2. emilannetorp skriver:

    Haha, ok, bra poäng där. Det förklarar varför vakten agerade så slapphänt. Såg från min position ut som om Guifklacken nådde nästan fram till speakerbåset, men halva långsidan var kanske en liten överdrift. Kul med ett initierat inlägg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s